Andreaskerk in Hattem toont werk van Sjef Hutschemakers - 150 prenten bij 150 psalmen

13 mei 2017

Grote of Andreaskerk
15:00 uur
Gratis toegang

Social media

Op zaterdag 13 mei om 15:00 uur wordt in de Andreaskerk in Hattem een tentoonstelling geopend met de titel 'De Psalmen in Beeld'. De Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers maakte bij elke psalm een potloodtekening, in een stijl waaruit een sterke verbondenheid spreekt met de aarde. Het levert een overweldigend geheel op van 150 prenten, met kreten van angst, hoop, doodsnood en vertrouwen. Bij de opening van de tentoonstelling spreekt dominee Wim Hortensius over psalmen en kunst en organist Jaap Zwart laat psalmen klinken op het monumentale orgel van de Andreaskerk.

Sjef Hutschemakers werd geboren in het Zuid-Limburgse Banholt, als derde van een boerengezin met acht kinderen. Van jongs af aan hielp hij mee op het veld: koeien melken, aardappels poten en rooien, voederbieten uittrekken en appels plukken. Deze afkomst heeft hem sterk bepaald. De kringloop van de natuur komt voortdurend terug in zijn werk. 

Elke dag schilderen Gedurende zijn leven groeide de behoefte om het geloof te verbeelden in zijn schilderijen, tekeningen, etsen en glas-in-loodramen. Hij maakte onder andere in de kerk van zijn geboortedorp Banholt een reeks kruiswegstaties en muurschilderingen. Op hoge leeftijd  “ontdekte” Sjef de psalmen en werd erdoor geraakt. Hij begon aan een groots project: het maken van een tekening bij elke psalm. De schilder is nu 85 jaar en werkt nog iedere dag met grote gedrevenheid, want schilderen is voor hem “als zijn dagelijks brood”. 

De tentoonstelling wordt in de periode half mei tot oktober 2017 gehouden in de Andreaskerk te Hattem, wanneer de kerk regelmatig open is voor bezichtiging. Meer informatie over de tentoonstelling en de openingstijden vindt u op www.psalmbeeld.wordpress.com. Initiatiefnemer Reina Folkerts organiseerde eerder in Hattem een tentoonstelling van Hutschemakers' kruiswegstaties. Zij werkt samen met Helene Stafleu, die de psalmprenten exposeerde in Dordrecht en daar een tekenproject leidde, waarbij jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar zelf psalmen tekenden. Meer informatie over de kunstenaar Sjef Hutschemakers is te vinden op www.kruiswegstaties.nl onder Uitgelicht, of op www.stichtingsjefhutsch.nl

laden kaart...
rabobank    triada