Hattem ligt in het noordoosten van Gelderland en grenst aan het mooie Veluwse bosgebied en het uiterwaardenlandschap van de IJssel.  Een 2.428 ha. grote gemeente met een historische binnenstad, een beschermd stadsgezicht, gevarieerde woningbouw, bossen en water. Het westelijk deel van de gemeente bestaat uit een bosgebied van ca. 413 ha. en omvat o.a. Landgoed Molecaten, Flip Hul, bossen van het Gelders Landschap en gemeentebossen. Het noordelijk en oostelijk deel van de gemeente bestaat uit een afwisselend polder- en uiterwaardengebied.

Ligging en verbindingen

Hattem is uitstekend te bereiken. De ligging nabij het snijpunt van de A50 en de A28 en de directe nabijheid van Zwolle verhogen de aantrekkelijkheid van Hattem als woongemeente. 

Het dichtstbijzijnde treinstation is in Zwolle. Daarnaast bestaat er een regelmatige busverbinding in de richting Zwolle, Apeldoorn en Wezep.  Hattem is ook uitstekend via wandel- en fietsroutes te bereiken.

Bovendien, vlakbij bij het historische centrum ligt de jachthaven. De jachthaven is ook de plek waar u een overnachtingsmogelijkheid  vindt wanneer u met een camper Hattem bezoekt.

Toerisme & Recreatie

De toerist weet Hattem te vinden. Enkele honderdduizenden toeristen brengen jaarlijks een bezoek en genieten van wat Hattem te bieden heeft. En dat is -zeker voor een kleine stad als Hattem- veel. De binnenstad herbergt vele monumenten en drie musea: het Voermanmuseum Hattem, het Anton Pieckmuseum en het Nederlands Bakkerijmuseum. In de maand augustus vindt het jaarlijkse Dikke Tinne Festival plaats.

Hattem biedt ook talloze mogelijkheden op het gebied van actieve en sportieve recreatie.

Voor verblijfsrecreatie kunt u terecht bij goed uitgeruste vakantieverblijven. Tevens heeft Hattem 20 camperplaatsen bij de Jachthaven.

De uitgestrekte bossen bieden mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en ruiters. Samen met de gemeente Heerde heeft Hattem een uitgestrekte ATB-route uitgezet. Het lange afstandswandelpad Maarten van Rossumpad voert door Hattem. In de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer over de IJssel. Voor de waterliefhebber zijn er diverse visplekken en een passanten- en jachthaven. Ook zijn diverse (kano)tochten op het Apeldoorns kanaal mogelijk. Vanaf de dijk is er bovendien een prachtig uitzicht op de uiterwaarden.

Sport en spel

Hattem biedt meerdere bewegingsmogelijkheden: een multifunctioneel centrum, een overdekt zwembad, tennisbanen, hockey- en voetbalvelden, golfbanen, een zalencentrum met bowling- en squashbanen een ijsbaan en diverse speeltuinen in de wijken.

Voor de watersporter is er een passanten- en jachthaven. Ook is er gelegenheid tot het maken van kanotochten en rondvaarten over de IJssel. De uitgestrekte bossen bieden mogelijkheden aan de wandelaar, de natuurliefhebber, de fietser en de ruiter.

Cultuur

Het verenigingsleven speelt een belangrijke rol: Hattem kent meer dan 120 verenigingen. De drie plaatselijke muziekverenigingen spelen allen op een landelijk hoog niveau.

Musea

In de binnenstad bevinden zich diverse musea: het Nederlands Bakkerijmuseum en het Voermanmuseum Hattem, dat met het Anton Pieckmuseum een voordeur deelt.

Onderwijs

Hattem heeft twee scholen voor openbaar basisonderwijs en vier voor bijzonder basisonderwijs. Het Deltion College te Zwolle verzorgt opleidingen voor beroepsonderwijs en educatie voor volwassenen. In Zwolle zijn vele mogelijkheden voor vervolgonderwijs.

Volksgezondheid

Hattem telt meerdere huis- en tandartsen. De wijkverpleging en ouder- en kindzorg worden uitgevoerd door de Stichting Thuiszorg Oost-Veluwe . Voor fysiotherapeutische en verloskundige hulp kan men in Hattem blijven. Voor specialisten en ziekenhuizen is men op Zwolle aangewezen.

Winkelvoorzieningen/weekmarkt

Hattem is een gezellig stadje met een bijzonder winkelhart: in moderne en historische winkelpanden zorgen een groot aantal zelfstandige ondernemers voor een gevarieerd winkelbestand. Iedere woensdagmiddag is er de weekmarkt. De Stichting Promotie Hattem organiseert tal van activiteiten, zowel in de zomer (braderieën e.d.) als in de winter (Kerstmarkt). De vrijdagavond is de koopavond. Hattem heeft een Ondernemersvereniging.

Gemeentewapen

Verklaring Hoge Raad van Adel d.d. 11-02-1992. (Gelet op het Koninklijk Besluit van 25-11-1991, no. 91.008590).
In azuur een gekroonde dubbelstaartige leeuw, tussen de staarten vergezeld van een ster, alles in goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van natuurlijke kleur. De gekroonde leeuw met dubbele staart is door de landsheren van Gelre in hun wapen gebruikt vanaf het moment (1339) dat zij tot hertog werden verheven. Nog steeds komt de leeuw voor in het provinciewapen en in de wapens van veel Gelderse en Limburgse steden (Limburg was destijds ook Gelders). Ook in het Limburgse provinciewapen staat de gekroonde dubbelstaartige leeuw. Veel steden voegden ter onderscheid iets van hen zelf toe. In het Hattems wapen is dat de ster tussen de staarten. De betekenis en herkomst van deze ster, die zeker al in de 15e eeuw werd gevoerd, is niet duidelijk. In 1816 is door onoplettendheid één van de twee staarten van de leeuw weggelaten in het wapendiploma dat toen aan Hattem werd verleend. Bij het koninklijk besluit van 25-11-1991 is dat weer rechtgezet.

Gemeentevlag

Vijf banen van blauw en geel in de verhouding 1:1:4:1:1 met op de middelste baan een gele mispelbloem. Verhouding hoogte:lengte vlag = 2:3. Er is gebruik gemaakt van de kleuren van het Gelders wapen die ook terug zijn te vinden in het stadswapen. Mispelbloem: de wapenfiguur uit het oudste Gelderse wapen. Raadsbesluit d.d. 22-02-1971.

Gemeente- en stadslogo

Sinds april 2005 heeft de stad Hattem een eigen stadslogo. Ook de gemeente heeft een nieuw logo. In beide logo’s is niet alleen de ligging van Hattem terug te vinden, maar zijn ook enkele karakteristieken van de gemeente verbeeld. De Dijkpoort vertegenwoordigd als één van de markantste gebouwen in Hattem het historisch Hanze verleden van Hattem. Het silhouet van de dijkpoort ontstaat door een opening in een ‘schilderachtig’ groen-blauw vlak. 

Groen staat daarbij voor de Veluwe die bij Hattem begint, blauw verwijst naar de directe nabijheid van de IJssel. Het beeldmerk voor de stad Hattem is voorzien van de slogan ‘Hattem, Hanzestad op de Veluwe’, de gemeentelijke variant van de toevoeging ‘Gemeente Hattem’.

Hattemer volkslied

Dit lied is gedicht door W. Coster kort voor de feesten van “Hattem 650 jaar stad” in 1949. Op alle scholen heeft Coster het toen met de kinderen ingestudeerd. De melodie is van L. Kwakkel en de muziek van K. Rouw.

Klik hier voor partituur

 

Meer informatie over Hattem

Hattem op Wikipedia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hattem
Website gemeente Hattem - https://www.hattem.nl/
Hanzestad Hattem - https://www.visithanzesteden.nl/hanzesteden/hattem/

rabobank    triada